Klikni i pošalji komentar ili pitanje
Oglasi

Trajanje:

Nacionalni foto konkurs „Biti mlad u Srbiji 2022″nagradna igra traje od 20.08.2022 do 20.10.2022 u 23:59.

Nagrade:

 • Prva nagrada: 1000 evra
 • Druga nagrada. 500 evra
 • Treća nagrada: 300 evra

19 najboljih fotografija (uključujući i tri nagrađene), kao i jedna (1) najbolja fotografija koju je poslao EU projekat u Srbiji biće odštampano i predstavljeno na izložbi krajem 2022. godine.

Pravo učešća

Pravo učešća imaju:

 • Svi mladi fotografi starosti od 15 do 30 godina (prema Zakonu o mladima u Srbiji, omladina ili mladi su lica od navršenih 15 godina do navršenih 30 godina života) – Maloletni fotografi moraju obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja;
 • Projekti iz sektora omladine, kulture, demokratije i ljudskih prava, i socijalne inkluzije, odnosno projekti koji se bave mladima i inkluzijom mladih, a koje podržava Evropska unija u Srbiji.

Kako učestvovati?

Tema konkursa je „Biti mlad u Srbiji 2022“ i mladi fotografi starosti od 15 do 30 godina treba da dokumentuju kako žive mladi ljudi u Srbiji, koji su njihovi ciljevi, nade, aktivnosti, kako se provode, kako se obrazuju i putuju, volonterski rad i aktivizam mladih, itd.

Oglasi

Na ovaj način se želi da se obeleži Evropsku godinu mladih koja se obeležava 2022. Fotografije tela koje na bilo koji način objektivizuju mlade ljude, ili koje su uvredljive, neće biti uzete u obzir! Za maloletna lica prizana na fotografijama neophodno je obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja.

Fotografije treba slati u periodu od 20. avgusta 2022. do 20. oktobra 2022. na elektronsku adresu takmicenje@euinfo.rs. Fotografije poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje. Maksimalni broj fotografija po učesniku je pet (5) sa pratećim spiskom i opisom fotografija.

Fotografije u digitalnom formatu treba slati kao:

 • „fajl visoke rezolucije“: jpeg format najvišeg kvaliteta (npr. sačuvan u Adobe Photoshop-u, kvalitet nivoa 12).
 • Naziv fajla mora sadržati ime fotografa te naziv i broj fotografije (1-5) (primer: PetarPetrovic_ImeFotografije_MestoFotografisanja_1.jpg).

Napomene:

 • Maksimalan broj fotografija po učesniku/fotografu/projektu je pet (5).
 • U obzir dolaze fotografije u boji, kao i crno-bele, u digitalnom formatu (podnete putem gore navedene elektronske pošte), dok štampane fotografije i fotografije u panorama formatu neće biti uzete u razmatranje.
 • Vrhunski tehnički kvalitet je presudan kako bi fotografija bila nagrađena.
 • Minimalna rezolucija fotografija u digitalnom formatu: 6 megapiksela (rezolucija 3,000 x 2,100 piksela).
 • Fotografije tela koje na bilo koji način objektivizuju mlade ljude, ili koje su uvredljive, neće biti uzete u obzir!
 • Za maloletna lica prikazana na fotografijama neophodno je obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja.

Digitalna obrada

Visoko se vrednuje fotografije koje nisu digitalno poboljšane; zato su zabranjene fotografije koje su naknadno obrađene. Dozvoljena je upotreba standardnih procesa obrade fotografija (npr. tonska vrednost, kontrast, osvetljenost, boja, intenzitet, temperatura svetlosti), minimalno čišćenje fotografija (poput uklanjanja prašine i mrlja sa sočiva) te izrezivanje fotografija, pod uslovom da se ne menja ono što je na fotografiji. Preterano izrezivanje fotografija može znatno smanjiti rezoluciju. Drugim rečima, ono što je snimljeno u datom trenutku mora biti verno prikazano na fotografiji. Višestruka ekspozicija je dozvoljena samo ako su fotografije napravljene na istom mestu u minimalnom vremenskom razmaku. Kompozicije nekoliko različitih fotografija ili materijali preuzeti iz različitih fotografija, “sandwich” fotografije, te fotografije koje su na bilo koji način sastavljene iz više slika (poput tehnike HDR, pripojene panorame, itd) će biti diskvalifikovane. Naknadno dodavanje ili brisanje ljudi, objekata, delova životinja, biljaka, neželjenih elemenata, itd, sa fotografija takođe nije dozvoljeno. Organizatori zadržavaju pravo da od fotografa zatraže RAW fajl. Kada su u pitanju nagrađene fotografije, ovo će biti obavezno kao dokaz autentičnosti, kao i za štampu. Sve poslate fotografije ne smeju da sadrže oznake, potpis, inicijale, okvire, bordure, logotipe ili bilo koju drugu referencu koju je učesnik sam dodao.

Odabir pobednika

Žiri će nagraditi tri najbolje fotografije koje su poslali građani Srbije i uručiti „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji“. Nagrade su vaučeri za kupovinu foto i elektronske opreme u dinarskoj protivvrednosti

Oglasi
Oglasi

Promocija najboljih fotografija. 19 najboljih fotografija (uključujući i tri nagrađene), kao i jedna (1) najbolja fotografija koju je poslao EU projekat u Srbiji biće odštampano i predstavljeno na izložbi krajem 2022. godine. Ovih 20 najboljih fotografija biće objavljeno i na veb stranici i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji. Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic i u Politikonom Zabavniku. Odluka žirija je konačna! Eksplicitno digitalno obrađene fotografije, kao i fotografije koje nisu snimljene u Srbiji neće biti prihvaćene. Pobedničke fotografije sa ranijih takmičenja i fotografije starije od tri godine će takođe biti diskvalifikovane.

Pravila konkursa

Za pravila foto konkursa kliknite OVDE

Subscribe
Notify of
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare na dnu ove stranice!